Historien om en Selv-ledende Organisation:
Fonden Skovhaven
Læs om endnu en dansk organisation, der ligesom 16 andre danske firmaer har sagt farvel til det traditionelle magt-hierarki. De har sat dette i stedet for.
.
Dette er nyhedsbrevet “1 minut – På en søndag”
💥 Det tager kun 1 minut at læse.
Af Leise Passer Jensen den 10. december 2023
“Tag et kig på dem her?”
”Du skal altså lige kigge på dem her, Leise” har flere sagt til mig de seneste uger.
De vidste, at jeg altid er på udkig efter flere ”PisseGode Organisationer”, altså dem, som har indført et alternativ til bureaukrati og magt-hierarki.
Og derfor har jeg brugt lidt tid på nærmere at studere Fonden Skovhaven.
På Sydfyn driver og udvikler de tilbud for borgere med autisme og andre udviklingsforstyrrelser. Og de vil kun give dem det bedste.
Dér tager man sin status som non-profit organisation seriøst, og ønsker, at enhver beboer gives alle muligheder for at udfolde sit liv mest muligt.
Hvor ligger ledelsesansvaret?
Når jeg leder efter de danske PisseGode Organisationer, slår jeg som noget af det første op på deres hjemmeside. Der kigger jeg efter de traditionelle ord som Ledelse, Medarbejdere, Organisering osv.
På Skovhavens hjemmeside finder jeg den første glædelige overraskelse:
Overskriften er ”Medarbejdere”, og som den første medarbejder i oversigten står Chanette Lindgren. Neden under navnet står der ’leder’. Og det er faktisk det eneste sted, jeg har fundet det ord brugt udover i deres Pressekit.
Men alle danske virksomheder skal iflg. loven have en juridisk ansvarlig hhv. direktør/leder og en regnskabsansvarlig – og det krav overholder Skovhaven.
Fladt som en pandekage
Hele organisationen arbejder i en helt flad struktur. ”Det er medarbejderne, der i høj grad sætter dagsordenen på taktisk og operativt niveau. Alle leder et område og tager ansvar for helheden”, fortæller de.
Lederen, Chanette, har det overordnede strategiske ansvar. Der er også en bestyrelse.
Man har således ikke ansat særlige ledere til at fordele og koordinere arbejdet. Det er med til at give den høje trivsel og arbejdsglæde, som man hurtigt fornemmer, når man går i gang med at lære mere om stedet.
I stedet for ‘ledere’ og ‘lederskab’ vil man hellere tale om ’kollegaskab’.
KOLLEGASKAB med konstant læring og mestring
Kollegaskabet udleves i ’cirkler’ (jeg kalder dem selv-ledende teams).
Det kræver mod og initiativ at arbejde i Skovhaven. Til gengæld sætter kollegaerne fuld skrue på at alles erfaringer bringes i spil, og at alle lærer fra hinanden.
Der tilbydes stor individuel frihed til at få sine idéer og input ført ud i livet. Det er især vigtigt, fordi stedet konstant udvikler nye aktiviteter og helhedsorienterede tilbud til borgere med autisme.
Beslutningskraften og autonomi
Skovhaven tager beslutninger iflg. Sociokratiske principper. Det betyder typisk, at mange involveres i de vigtige beslutninger i stedet for at ’sende en beslutning opad’ til en eller flere udnævnte ledere. Beslutningstagere i Skovhaven er dem, der ift. emnet har den nødvendige viden, erfaring og kompetencer – og DE skal som tommelfingerregel alle involveres i beslutningen – ikke nogen med flest stjerner på skuldrene (de findes jo ikke i Skovhaven).
Reelt bringer man derved den kollektive intelligens i spil, eller “Wisdom of the Crowd”.
Dette giver bedre beslutninger, høj kvalitet og stor motivation samt engagement. Der findes nemlig (næsten) ikke noget mere motiverende for mennesker end at få lov til at tage beslutninger.
Bruges der lang tid på møder?
”Mødeafviklingen er langt mere effektiv og mindre ressourcekrævende end før og beslutningerne træffes mere nuanceret og smidigere end i både hierarkiske og demokratiske organisationer.” Sådan står der på hjemmesiden, og ’før’ refererer til perioden 2003-2019 – altså inden man indførte den selvledende organisation i 2019. Med princippet om at stille undersøgende spørgsmål kommer man på en involverende måde rundt omkring fx ’den tavse viden’, som kan være svær at få frem i lyset under andre organiseringsformer med formelle ledere, der reelt har magten.
.
⏱️ 20 sekunders BONUS-info ⏱️
Nu er det lovede minut nok gået, men altså… nogle af jer læsere vil gerne høre lidt om agilitet. Så derfor…
Er Skovhaven mon agil?
Agilitet handler om evnen til at skabe og reagere på forandringer iflg. en af mine helte – med-forfatter af det agile manifest, Alistair Cockburn. “It’s a mindset more than it is anything else”, som han utrætteligt gentager. Og det er ret klart, at det nødvendige mindset har Skovhaven masser af.
Agilitet handler også om at være transparent.
Og jeg ser med glæde og stor overraskelse, at Skovhaven gør meget for at være fuldstændig transparente og gennemskuelige både ift. metode, ressourceallokering og dokumentation. ”Vores aktiviteter og tilbud kan implementeres, hvor man ønsker det, og dermed kan vi frit og løbende dele ny viden, så den kommer flest muligt til gavn.”, skriver de.
Jeg er ikke i tvivl om at agiliteten kan spottes med det blotte øje i Skovhaven.
Jeg er overbevist om, at mange danske virksomheder, der tilstræber at opnå hvad der populært kaldes Business Agility, kan lære meget fra Skovhaven.
Uanset hvilken branche og teknologistak, man beskæftiger sig med. Inklusiv Artificial Intelligence i øvrigt.
.
💠 💠 💠
Tak til medarbejderne i Fonden Skovhaven for at dele jeres historie. I er modige og stolte over jeres arbejdsplads. Og det er dejligt, at I med glæde deler jeres erfaringer med os andre.
Det er vigtigt for alle de andre modige beslutningstagere, at vi får lov til at høre historierne fra dem, der tør at gå foran og eksperimentere, så alle andre kan lære af dem.
💠 💠 💠
Hvad er nogle typiske kendetegn for en Selv-ledende Organisation?
💠 Der er ikke én person, som ‘leder og fordeler arbejdet’
💠 Teamet kan frit sætte alle talenter i spil. Intet holder dem tilbage
💠 De kan selv beslutte, når blot de holder sig indenfor de aftalte rammer
💠 Teamet er kreative, nysgerrige og eksperimenterende – fejl er blot læring
Glæd dig til andre gode sager fra Leise og Agilit
🦉 Følg med når jeg skriver mere om de mange spændende aspekter ved selvledende teams og alternative organisationsformer. Det kommer helt automatisk i din indbakke, når du er tilmeldt mit nyhedsbrev. Kun med gode sager.
🦉 Som modtager af mit nyhedsbrev har du gratis adgang til download af en A4 poster med trin-for-trin anvisning på indførelse af Den Selv-Ledende Organisation her
Tak fordi du læser med.
– Leise Passer Jensen
Læs de næste nyhedsbreve
Hvis du ikke allerede er tilmeldt, og hvis du kunne li’, hvad du læste, kan du tilmelde dig mine nyhedsbreve her.
Del det også gerne i dit netværk.
Kilder og hvor du kan læse mere
Læs mere om Fonden Skovhaven her.
Læs gratis: PisseGod Ledelse på www.pissegodledelse.dk
Eller køb bogen, der får fantastiske 5-***** anmeldelser lige her på Saxo.dk, Normalpris DKK 239,- men julepris: DKK 189-
Den engelske version, DamnGood Leadership, fås som ebog på Amazon for $4.99 her
Læs alle nyhedsbreve her.